Wat doet jouw band na een optreden? Is er een procedure die jullie elk optreden volgen of werken jullie simpelweg toe naar het volgende optreden? Bijna in elke professionele bedrijfstak is er een evaluatie van de afgelopen prestaties en een follow-up naar klanten. Bij optredens werkt het precies hetzelfde. Na elk optreden moet er stappenplan zijn met daarin wat er gedaan moet worden, wanneer en waarom. Dit stappenplan moet een routine worden die er voor zorgt dat je het meeste uit je optreden haalt, ook na het optreden.


Direct na je gig

Verzamel email adressen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk e-mailadressen zijn. Ze zijn de belangrijkste manier om contact te maken met je fans en gestroomlijnde e-maildatabase is een goudmijn. Maak een Mailchimp-account aan en Google de termen ‘sales funnel’ en ‘squeeze page’.
De makkelijkste manier om na een optreden aan e-mailadressen te komen is door een boekje en een pen bij je merchandise tafel te leggen. Kondig tijdens je optreden aan dat mensen hun e-mailadres achter kunnen laten als ze op de hoogte gehouden willen worden. Maak per optreden een aparte pagina in je boek. Werkt te gek als je aan nieuwe plaat werkt of een tour in de toekomst hebt. Voor iemand die genoten heeft van het optreden is het een kleine moeite maar voor jou is het de eerste stap om een bezoeker aan je te binden.

Verkoop je merchandise

Merchandise is een goeie inkomstenpost voor artiesten. Merchandise kan alles zijn van vinyl tot t-shirts en tasjes. Zorg dat je merchandise al klaar ligt voordat het optreden klaar is. Sterker nog, zorg er voor dat het al klaar ligt voor je begint. Op festivals kijken mensen vaak maar een deel van je show, maar wie weet willen ze toch je plaat kopen. Vraag je manager, een vriend of desnoods je moeder om bij de tafel te blijven. Wanneer je optreden afgelopen is zeg dan dat je straks bij ‘de merch’ te vinden bent om te signeren. Zorg dat een deel van band daar zo snel mogelijk na het optreden heen gaat. De rest van de band bouwt het podium af. Smeed het ijzer wanneer het heet is.

Mingle

Praat met iedereen. Voor je bezoekers is het heel veel waard dat ze even kunnen zeggen wat ze er van vonden, met je op de foto kunnen of een handtekening krijgen in de CD die ze net bij je gekocht hebben. Naast alleen je muziek willen mensen vooral JOU leren kennen. Vertel over je optreden, over je nieuwe plaat, de aankomende tour en dat mensen hun email kunnen achterlaten. Had ik al gezegd dat e-mailadressen heel belangrijk zijn?
Praat ook mensen de organisatie van het theater, poppodium of festival waar je gespeeld hebt. Spreek je dank uit. Een enthousiaste organisatie mailt misschien naar de boeker over hun leuke ervaring met jullie en voor je het weet sta je bekend als een band die moét boeken. De muziekwereld is klein.
Als je op een festival speelt meng je dan even onder de rest van de bands. Deel ervaringen en verhalen. Wie weet houd je er nog goeie contacten aan over.


Binnen 24 uur

Blog en social media

Deel de hoogtepunten van het optreden op je blog en op je social media. Dit kan alles zijn van een foto, video, audio, anekdote of volledige blog. Maak je berichten persoonlijk zodat het voor de mensen die er waren herkenbaar is en zodat zij die er niet waren jou toch een beetje leren kennen.

Bedank iedereen

Bedank je bezoekers, je fans, de organisatie, de crew, je band en eventueel de andere bands voor het optreden. Dit kan via social media of email. Weet je nog die e-mailadressen die je hebt verzameld bij het optreden? Verwerk deze in je Mailchimp en schrijf deze mensen een mail, bedank ze voor hun komst en verwijs door naar je site, je nieuwe single, waar ze je nieuwe CD kunnen kopen en je tour schema. Google ‘sales funnel’.

Analyseer het optreden

Bespreek met de band hoe het optreden ging. Belangrijk is dat je dit zo snel mogelijk doet, wanneer alles nog vers is. Wat valt er nog te verbeteren? Wat vond het publiek leuk? Wat ging moeizaam.? Hoe was het geluid? Hoe waren de praatjes tussen de nummers (een onderschat onderwerp)? Bespreek wat het volgende optreden anders moet zijn om nog beter te worden in je live show.

‘Proof of performance’

Heb je sponsors of endorsements? Post dan foto’s of video’s waarin je ziet dat je hun gear of kleding gebruikt. Instagram werkt heel goed door je merken te taggen in de beschrijving. Deze endorsers willen graag zien dat hun spullen exposure krijgen.


Voor de volgende show

Check je gear

Check of alle spullen het nog doen. Van veel spelen verslijten je spullen. Vervang waar nodig je batterijen, kabels, snoeren zodat je hiermee niet hoeft te dealen bij je volgende optreden of repetitie. Better safe than sorry.

Merchandise

Tel je inkomsten van je merchandise en schrijf het op in je boekhouding. Zijn er nog genoeg CD’s, platen en t-hirts voor het volgende optreden? En is er nog genoeg wisselgeld? Stom als je eerste klant met een briefje van €50 komt en je nog niks in je kassa hebt.


Welk van deze tips je ook gebruikt zorg ervoor dat je ze met regelmaat uitvoert. Geef misschien iedereen in de band een eigen taak. Wanneer deze gewoontes een routine worden groeit je band in professionaliteit, onderscheid je je van vele andere bands, haal je meer uit elk optreden en groeit je fanbase.

Blijf op de hoogte

* indicates required

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *