Je hebt besloten dat je bas wil leren spelen. Maar door het grote aanbod kan het moeilijk zijn om een eerste bas uit te zoeken. Welk merk? Hoe duur? Vier of vijf snaren? Hier volgt een stappenplan om er voor te zorgen dat je de bas kiest die bij je past.

Wat spelen je idolen?

Je hebt waarschijnlijk besloten om bas te spelen omdat je iemand anders hebt horen of zien spelen en dacht: ‘dat wil ik ook!’. Wat je nu moet doen is op onderzoek uit naar waar jouw idolen op spelen. Ga op zoek naar Youtube video’s waar je ziet wat voor bas ze hebben. Kijk of je kan vinden welk merk het is of vraag het aan andere muzikanten die je kent. Dit is een leuk onderzoek om te doen.

Vier of vijf snaren?

Toen je op onderzoek uit bent gegaan ben je er waarschijnlijk achtergekomen of die bassisten op vier of vijf snaar bassen spelen. Die vijfde snaar is een extra lage snaar onder de vier standaard snaren. Deze gebruik je niet in elke stijl even vaak. Ik heb zelf mijn leven lang op 4 snaren gespeeld maar het kan zijn dat de muziek die je wilt spelen vraagt om vijf snaren. Bijvoorbeeld wat zwaardere Rock of Metal, maar ook veel Latin en Soul muziek maakt gebruik van 5 snaren. Voor Pop, Blues, Jazz, Punk en veel Rock zit je met 4 snaren wel goed.

Bepaal je budget

Een eerste bas hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn veel merken die voor een lage prijs goede instrumenten maken. Ik adviseer altijd om tussen de €200 en €400 te kijken. Dan ben je verzekerd van een bas met goede prijs/kwaliteit verhouding. Bovendien is het er één waar je nog mee kan groeien. Ik heb zelf tot en met het eerste jaar van het Conservatorium op mijn Ibanez GRS200 van €300 gespeeld.

Uitproberen

‘Jij kiest niet het instrument, het instrument kiest jou.’ Het klinkt als Harry Potter en zijn toverstokje maar ik geloof er wel in. Ik ben geen voorstander van een instrument op internet kopen. Ga met je budget en je kleine onderzoek naar een muziekwinkel en vraag de verkoper of hij een paar bassen uit kan zoeken om uit te proberen. Niet te veel, vier of vijf is genoeg. Gewoon een tijdje spelen en wisselen. Waarschijnlijk is er vanzelf eentje waar je langer op blijft spelen dan je rest. Ook al speel je nog geen noot, toch denk ik dat het belangrijk is dat je de bas in je handen gehad hebt en hebt gehoord. Klinkt hij mooi? Speelt hij lekker? Is de balans goed? Is hij te groot? Heb je er een click mee? Zelfs als echte beginner kan je deze dingen toch wel horen en voelen.

Merken

Dit zijn een aantal merken die goeie bassen maken voor een lage prijs. Meestal zijn het budget dochterbedrijven van een groter duurder merk.
Squier (van Fender) Soms zit er tussen een Squier opeens een hele vette bas. Ik heb wel eens op Squiers gespeeld die beter waren dan een Amerikaanse Fender. Vooral de Classic Vibes zijn vet.
Ibanez. De GRS serie van Ibanez heeft hele goeie beginner bassen. De meeste beginnen bij €200 en lopen op tot over de €1000. Ibanez bassen zijn over het algemeen licht, makkelijk bespeelbaar en klinken vol en diep. Ik heb die van mij nog steeds, inclusief duct tape resten.
Epiphone (van Gibson) Gave budget versies van Thunderbirds en veel gave hollow bodies.
OLP (Music Man) Budget versies van Stingrays, voor een vette rock sound (Rage Against the Machine!)
Yamaha maakt hele goeie, veelzijdige bassen voor weinig geld. De bassen rond de €300 zijn prima.
Cort. Hiervoor geldt hetzelfde.

Winkels

Dit zijn winkels waar ik graag heen ga. Help mee en vul deze lijst aan!
Bass Matters De beste baswinkel in Nederland in Nijmegen. De eigenaar Paul Sips weet echt alles, er hangen waanzinnige bassen in de winkel en er is koffie. En heel veel geouwehoer.

Ik hoop dat deze paar tips je hebben geholpen om een bas uit te zoeken. Veel plezier en bekijk HIER de gratis online lessen!

Tips?

Hebben jullie zelf tips? Goeie merken, modellen of winkels. Waarom heb jij voor jouw bas gekozen? Hoe bevalt deze? Hoe lang speel je er al op? Laat het achter in de comments! Ik zou graag een overzicht willen hebben van goeie muziekwinkels door heel Nederland. Welke beveel jij aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *